Dr. Shin Yamada Senior Research Engineer, Space Missions Division, JAXA

De Departe

La peste 322 de km inaltime, oameni traiesc si lucreaza pe Statia Spatiala Internationala. Iar in 2011, un nou tip de stetoscop le-a “auzit” bataile inimii. De pe Pamant.

Asculta Aici

Agentia Spatiala Japoneza, JAXA, a utilizat Sistemul 3M™ Littmann® Scope-to-Scope Tele-Auscultation in domeniul telemedicinei, in experimente cu un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala. In centrul de control de la sol, un doctor a ascultat bataile inimii astronautului, iar acestea au sunat exact ca si in cazul in care doctorul si astronautul s-ar fi intalnit personal.

DR. SHIN YAMADA

Senior Research Engineer, Divizia Misiuni Sspatiale, JAXA

“In timp ce astronautii se indeparteaza din ce in ce mai mult de Pamant, ei nu vor putea pur si simplu sa calatoreasca inapoi atunci cand apare o problema. […] Acest lucru inseamna ca va fi necesar ca astronautii sa isi pastreze sanatatea, pe cont propriu.”

- Dr. Shin Yamada

Misiune de Succes

Experimentul JAXA a fost conceput sa testeze daca un astronaut ar fi putut sa realizeze, cu acuratete, o actiune de diagnosticare personala, prin utilizarea unui stetoscop, in conditiile mediului zgomotos si cu nivel redus al gravitatiei, specific statiei spatiale – si daca datele colectate ar fi putut fi, de asemenea, analizate pe Pamant, de catre un specialist. A functionat. Iar succesul acestui test ar putea ajuta la indepartarea multor bariere in cea ce priveste actiunile viitoare de explorare a spatiului.

3M Littmann stethoscope used in international space station earth side image
bluetooth logo

CUM FUNCTIONEAZA

Este nevoie de doua din aceste stetoscoape speciale si de o conexiune de tip Bluetooth, la software. Primul recptioneaza bataile inimii pacientului, precum si alte sunete specific corpului uman (in timp ce anuleaza zgomotul ambiental), si transmite sunetele corecte catre cel de-al doilea, care se afla in capatul celalalt al orasului, al lumii sau chiar orbitand in spatiu.

Noua Vizita La Domiciliu

Inapoi pe Pamant, Dr. Todd Czartoski utilizeaza acest stetoscop Littmann pentru a ajuta victimele atacului cerebral, de pe teritoriul statului Washington. Intr-un teritoriu cu o suprafata larga de sute de kilometri, nu este intotdeauna posibil ca pacientul sa mearga la medic in timp util. Dar stetoscopul Littmann ofera o noua speranta: diagnostic imediat si corect, practic, din orice locatie.

mulitple stethoscopes
“In cazul unui atac cerebral acut, ai la dispozitie doar cateva ore, in care poti oferi o terapie adecvata. Acest tip de tehnologie ne ajuta sa furnizam tratamentul necesar, in cadrul acelei ferestre de timp.”

- Dr. Todd Czartoski

DIRECTOR MEDICAL AL SPITALULUI DE NEUROLOGIE SI TELENEUROLOGIE,
INSTITUTUL SUEDEZ DE NEUROSTIINTA, SEATTLE

ear listening to stethoscope

URMATORUL PAS MIC

In timp ce perspectiva explorarii spatiului in viitor este captivanta, aceasta nu a reprezentat niciodata central atentiei pentru Craig Oster si echipa sa din cadrul 3M, cei care au dezvoltat acest stetoscop. Scopul lor este acela de a inova tehnologii care sa consolideze pregatirea doctorilor, pentru a ajuta la sporirea gradului de accesibilitate si acuratete a diagnosticelor acestora: de la medii zgomotoase, precum ambulantele si camerele de urgenta, pana la situatii in care doctorii si pacientii sunt separati de distanta sau timp.

Craig Oster Senior Technical Manager, 3M Health Care
“Noi construim produse importante, care vor ajuta la salvarea vietilor oamenilor. Si suntem mandri de asta.”

- Craig Oster

Senior Technical Manager, 3M Health Care